Suomen Dartsliitto ry yhdistyksen säännöt
Sisällysluettelo
Voimassaolon alku: 09.09.2024 12:42:17- Lataa PDF
5.5.2024 Liiton kevätkokous hyväksyi uudet säännöt ja säännöt on rekisteröity yhdistysrekisteriin 9.9.2024.
1. pykälä YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA
Yhdistyksen nimi on Suomen Dartsliitto r.y. ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Näissäsäännöissä nimitetään yhdistystä Liitoksi. Liitosta käytetään päivittäisessä toiminnassalyhennettä SDL.
2. pykälä LIITON TOIMINNAN TARKOITUS
Yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa Liitto edistää darts lajin tunnettavuutta, mahdollistaalajin harrastusta ja kehittää dartsin kilpailutoimintaa Suomessa. Liitto toimii kansallisenalajiliittona ja aatteellisena keskusjärjestönä jäsenyhdistyksilleen.
Liiton toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteetsekä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.
3. pykälä LIITON TOIMINTAMUODOT
3.1 Tarkoituksen toteuttamiseksi Liitto
– keskusjärjestönä palvelee ja luo toimintaedellytyksiä jäsenyhdistyksilleen sekä mahdollistaajäsenyhdistysten kilpailutoimintaa
– edistää ja kehittää dartsin kilpailu-, valmennus- ja koulutustoimintaa sekä järjestääkansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja
– tekee edunvalvontaa liikunnan ja urheilun sekä lajin osalta kansallisesti ja kansainvälisesti
– laatii ja vahvistaa lajia ohjaavat toiminta- ja kilpailusäännöt sekä valvoo niiden jakansainvälisten sääntöjen noudattamista
3.2. Toimintansa tukemiseksi Liitto voi
– hakea ja vastaanottaa julkista toiminta-avustusta
– järjestää lajitoimintaan liittyviä kilpailuja, näytöksiä ja juhlia
– toimeenpanna asianmukaisilla luvilla rahankeräyksiä ja arpajaisia
– järjestää lajitoimintaan liittyviä koulutuksia ja muita tilaisuuksia
– hankkia ja myydä lajiin liittyviä välineitä sekä tarvikkeita
– harjoittaa lajitoimintaan liittyvää julkaisu- ja viestintätoimintaa
– hankkia ja omistaa kiinteää tai irtainta omaisuutta
– vastaanottaa lahjoja ja testamentteja
Myyntitoiminta on pienimuotoista ja sillä ei tavoitella voittoa. Varat käytetään Liitonyleishyödyllisen toiminnan edistämiseen ja järjestämiseen.
4. pykälä LIITON JÄSENYYDET
Liitto kuuluu jäsenenä kansainväliseen darts lajiliittoon (World Darts Federation, WDF),kansainväliseen eDarts lajiliittoon (International Darts Federation, IDF) ja SuomenOlympiakomiteaan. Liittohallitus päättää liittymisestä muihin järjestöihin ja niistä eroamisesta.
5. pykälä LIITON JÄSENYYS
Liiton jäseneksi voidaan hyväksyä rekisteröidyt piirijärjestöt ja lajiseurat. Lajiseura voidaanhyväksyä Liiton jäseneksi vain, jos sen jäsenmäärä on vähintään kymmenen (10) jäsentä.
Liiton varsinaiset jäsenet ovat rekisteröityjä yhdistyksiä.
Liiton jäseniksi pyrkivien yhdistysten on jätettävä liiton toimistoon kirjallinen jäsenhakemus, josta tulee ilmetä hakemusprosessissa edellytetyt tiedot ja johon tuleeliittää todistusyhdistyksen rekisteröinnistä.
Liitto voi periä liittymis- ja jäsenmaksuja. Jäseniltä peritään kilpailutoiminnan edellyttämiämuita maksuja. Liittymis- ja jäsenmaksuista päätetään liiton syyskokouksessa.
6. pykälä ALUERAJAT
Jäsenseurojen toimintaedellytysten ja alueellisen toiminnan kehittämisestä huolehtivat liitonjäseninä toimivat piirit. Jäsenseura kuuluu kotipaikkansa mukaiseen alueeseen ja sitä kauttapiirin jäseneksi. Aloitteet aluerajojen muuttamiseksi esitetään liittokokouksen päätettäväksi.
7. pykälä PÄÄTÖSVALTA JA HALLINTO
Liiton ylintä päätösvaltaa käyttävät jäsenyhdistykset liittokokouksissa. Liittokokoustenvälisenä aikana Liiton päätösvaltaa käyttää liittohallitus niiltä osin, kuin näissä säännöissä onmäärätty.
Liiton hallinnosta vastaa liittohallitus sekä sen alaisuudessa toimihenkilöt kutentoiminnanjohtaja.
Liiton palveluksessa oleva ei voi kuulua liittohallitukseen.
8. pykälä LIITTOKOKOUS
Liittokokouksissa käyttävät jäsenten päätösvaltaa liittohallituksen jäseniksi hyväksymienjäsenyhdistysten valitsemat edustajat.
Varsinainen syysliittokokous pidetään vuosittain joulukuun loppuun mennessä jakevätliittokokous vuosittain toukokuun loppuun mennessä.
Ylimääräinen liittokokous pidetään
– milloin edellinen liittokokous on niin päättänyt
– liittohallitus katsoo sen tarpeelliseksi
– vähintään kolmannes (1/3) liiton jäsenistä sitä liittohallitukselta määrätyn asiankäsittelemistä varten vaatii. Ylimääräinen liittokokous on pidettävä kahden (2) kuukaudenkuluessa vaatimuksen esittämisestä.
Varsinaisessa liittokokouksessa (sekä syys- että kevätkokouksessa ja ylimääräisessäliittokokouksessa) käsitellään seuraavat asiat:
– valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksiääntenlaskijaa
– tarkastetaan edustajien valtakirjat
– todetaan kokouksen laillisuus
– päätetään liittokokouksen esityslistalla olevista asioista
Kevätkokouksessa käsitellään lisäksi seuraavat asiat:
– esitetään edellisen toimintakauden toimintakertomus, tilit, tilintarkastajien /toiminnantarkastajien lausunto ja vahvistetaan tilinpäätös
– päätetään vastuuvapauden myöntämisestä liittohallitukselle ja muille tilivelvollisille
Syyskokouksessa käsitellään lisäksi seuraavat asiat:
– määrätään liiton liittymis- ja jäsenmaksut toimintavuodelle
– vahvistetaan liiton toimintavuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma
– valitaan kaksivuotiskausittain aina parittomina kalenterivuosina liiton puheenjohtaja sekäerovuoroisten tilalle varsinaiset ja varajäsenet liittohallitukseen
– valitaan vuosittain, joko yksi tilintarkastusyhteisö tai vaihtoehtoisesti kaksi tilintarkastajaa /toiminnantarkastajaa ja heille henkilökohtaiset varahenkilöt
Liittokokouksessa ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessätasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ottama kanta, paitsi henkilövaaleissa arpa.
Ilman kokousta erillisissä äänestystilaisuuksissa, postitse taikka tietoliikenneyhteyden taimuun teknisen apuvälineen avulla toimitettavassa äänestyksessä tai vaalissa jäsenetkäyttävät vastaavasti päätösvaltaansa kuin Liittokokouksessa. Käsiteltävät asiat voivat ollayhdistyksen hallituksen henkilövalinnat ja Liittokokouksen toimivallassa olevien toimielimienhenkilövalinnat sekä Liittokokouksen toimivaltaan kuuluvat muut yhdistyksen toiminnallisetpäätökset, jotka eivät sisälly Yhdistyslain 23 § mukaisesti yhdistyksen kokouksessapäätettäviin asioihin. Henkilövaaleissa valinta tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä.Liittokokous päättää äänestys- ja vaalijärjestyksestä.
Kutsu varsinaiseen liittokokoukseen ja kokouksen esityslista on lähetettävä jäsenilleneljätoista (14) päivää ennen kokousta sähköpostitse tai postitse. Kutsu ylimääräiseenliittokokoukseen on lähetettävä jäsenille kolmekymmentä (30) päivää ennen kokousta.Kutsuun on liitettävä esityslista.
Kullakin piirijärjestöllä on yksi (1) ääni kutakin alkavaa kymmentä (10) piirin alueella toimivaajäsenseuraa kohden.
Kullakin jäsenseuralla on yksi (1) ääni kutakin alkavaa kahtakymmentä (20) liitonlisenssimaksun suorittanutta pelaajaa kohden, kuitenkin vähintään yksi ääni.
Piirijärjestöt:
Alueella toimivat jäsenseurat
alle 10 = 1 edustaja/ääni
10 – 19 = 2 edustajaa/ääntä
20 – 29 = 3 edustajaa/ääntä
Jäsenseurat:
Lisenssimaksun suorittaneita jäseniä
alle 20 = 1 edustaja/ ääni
20 – 39 = 2 edustajaa/ ääntä
40 – 59 = 3 edustajaa/ ääntä
Edustajia voi olla yksi tai useampia, kuitenkin enintään äänimäärää vastaava määrä.Lisenssimaksun suorittaneet pelaajat lasketaan kokouskutsun lähettämispäivänä. Edustajavoi edustaa oman jäsenseuran lisäksi korkeintaan kahta (2) muuta kerhoa ja käyttää niidenäänivaltaa. Edustajalla pitää olla jäsenseuran antama virallinen valtakirja, jossa mainitaanedustajan sekä hänen henkilökohtaisen varaedustajansa nimi.
9. pykälä LIITTOHALLITUS
Liiton hallintoa hoitaa sen asioita varsinaisen syysliittokokouksen valitsema liittohallitus,johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi (6) jäsentä ja kolme (3) varajäsentä.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä valitsee liitolle sihteerin sekä muuttarvittavat virkailijat, joko keskuudestaan tai hallituksen ulkopuolelta. Hallitus nimeääkeskuudestaan ja varsinaisiksi jäseniksi valituista varapuheenjohtajan.
Hallituksen jäsenten toimikausi alkaa 1.1. kunakin vuonna.
Puheenjohtaja valitaan kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan. Hallituksen jäsenet valitaankolmeksi (3) vuodeksi ja heistä kaksi (2) on vuosittain erovuorossa. Hallituksen varajäsenetvalitaan kolmeksi (3) vuodeksi ja heistä yksi (1) on vuosittain erovuorossa.
Hallituksessa tulee olla edustettuna molemmat sukupuolet siten, että vähintään 25 %hallituksesta on naisia tai miehiä.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtajan kutsusta.Kutsu hallituksen kokouksiin on lähetettävä vähintään viikkoa ennen kokousta. Varajäsenilläon aina läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa.
Hallitus on kutsuttava koolle, jos vähintään kolme (3) jäsentä ilmoittamaansa asiaa vartensitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintäänkolme (3) jäsentä on kokouksessa läsnä.
Hallitus nimeää tarvittavat valiokunnat ja valitsee niiden puheenjohtajat.
Hallituksen kokouksessa ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Ääntenmennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ottama kanta, paitsi vaaleissa arpa.
10. pykälä LIITTOHALLITUKSEN TOIMIVALTA
Lakia, näitä sääntöjä ja liittokokousten antamia ohjeita noudattaen liittohallituksen tulee
– kutsua koolle liittokokoukset, valmistella kokouksiin esiteltävät asiat ja panna kokoustenpäätökset täytäntöön
– laatia liiton tilinpäätös ja tilinpäätökseen liitettävä toimintakertomus sekätoimintasuunnitelma- ja talousarvioehdotus
– huolehdittava siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito onluotettavalla tavalla järjestetty
– päättää jäsenten hyväksymismenettelystä ja hyväksymisen edellytyksistä
– järjestää jäsenluettelon ylläpidon
– valvoa ja ohjata liiton piirien ja jäsenseurojen toimintaa
– ottaa ja erottaa liiton toiminnan hoitamista varten tarvittava henkilökunta sekä määrätäheidän tehtävänsä ja palkkionsa
– järjestää kansallinen kilpailutoiminta ja päättää kansainvälisten kilpailujen hakemisesta
– vahvistaa laji- ja kilpailusäännöt sekä valvoa, että määräykset ovat kansainvälistensääntöjen mukaiset
– järjestää maajoukkue- ja valmennustoiminta
– varmistaa, että Liitolla selkeät ja läpinäkyvät kriteerit sekä periaatteet ja valmistelukäytännötsekä näitä varmistavat ohjesäännöt ja mallit
– huolehtia liiton edunvalvonnasta kansallisesti ja kansainvälisesti
– päättää jäsenyhdistyksiä ja yksityisiä henkilöitä koskevista kunnianosoituksista ja myöntääansiomerkit
– seurata dartsin kehitystä Suomessa ja ulkomailla
– suorittaa muut liittokokousten antamat tehtävät
11. pykälä ANTIDOPING JA REILUN PELIN PERIAATTEET
Liitto ja sen jäsenet ovat sitoutuneet kulloinkin voimassa olevaan Suomen urheilun eettinenkeskus SUEK ry:n antidopingsäännöstöön sekä Kansainvälisen antidopingtoimistonWADA:n, kansainvälisen lajiliiton WDF:n dopingsäännöstöön sekä Suomen allekirjoittamienmuiden kansainvälisten antidopingsopimusten mukaisiin sääntöihin.
Liitto ja sen jäsenet noudattavat Olympiakomitean reilun pelin periaatteita (Reilu Peli -urheiluyhteisön eettiset periaatteet Olympiakomitean syyskokous 20.11.2021). Periaatteetovat hyvä hallinto, turvallinen toimintaympäristö, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ympäristö jailmasto sekä antidoping. Liitto antaa käytännön ohjeita periaatteiden noudattamisesta.
12. pykälä URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNTA
Liitto ja sen jäsenet sitoutuvat urheilun oikeusturvalautakunnan toimivaltaan ja noudattamaan sen päätöksiä.
Liiton ja sen jäsenten tekemistä päätöksistä voi valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan,mikäli tehty päätös kuuluu lautakunnan toimivaltaan.
13. pykälä VAKAVAT EETTISET RIKKOMUKSET
Liitto ja sen jäsenet sitoutuvat liikunnan ja urheilun yhteisiin vakavaa epäasiallistakäyttäytymistä ja vakavia eettisiä rikkomuksia koskeviin kurinpitomääräyksiin jaurheiluyhteisön yhteisen eettisten rikkomusten kurinpitolautakunnan toimivaltaan jasääntöihin sekä sen päätöksiin. Liiton jäsenet sitouttavat omat jäsenensä ja toiminnassaanmukana olevat henkilöt ja yhteisöt edellä mainittuihin kurinpitomääräyksiin jakurinpitolautakunnan toimivaltaan, sääntöihin ja päätöksiin.
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vastaa näiden kurinpitomääräysten alaisenrikkomuksen tutkinnasta ja kurinpitovaatimuksen esittämisestä.
14. pykälä EROAMINEN JA EROTTAMINEN
Liitosta eroaminen tapahtuu jättämällä sitä koskeva kirjallinen ilmoitus liittohallitukselle tai senpuheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä liittokokouksen pöytäkirjaan merkittäväksi. Eroaminenastuu voimaan kuukauden kuluttua mainitun ilmoituksen jättämisestä, jona aikana eroavajäsen on velvollinen suorittamaan liitolle kaikki erääntyneet ja sitoumuksiin perustuvatmaksut.
Liittohallitus voi erottaa jäsenen liitosta, jos se toimii vastoin liiton tarkoitusperiä, rikkoo liitonsääntöjä tai päätöksiä, jättää jäsenille määrätyt maksut maksamatta tai jos jäsenseura salliijäsenensä syyllistyvän tällaiseen toimenpiteeseen häntä rankaisematta, tai jos muutoin onolemassa yhdistyslaissa mainittu erottamisperuste. Jäsenen erottamisasian käsittely jaerottamisesta päättäminen liittohallituksessa ei edellytä, että kurinpitovaliokunta on suositellutjäsenen erottamista tai käsitellyt asiaa. Liitto voi katsoa jäsenen eronneeksi yhdistyksestä,jos jäsen on jättänyt jäsenmaksunsa maksamatta 3 kuukauden ajan sen erääntymisestälukien.
Erottamispäätöksessä on mainittava erottamisen syy. Ennen erottamispäätöstä jäsenelle onvarattava tilaisuus tulla kuulluksi, paitsi milloin erottamisen syynä on jäsenmaksunmaksamatta jättäminen. Erottamispäätöksestä on lähetettävä todisteellinen tiedoksiantoerotetulle jäsenelle viiden (5) päivän kuluessa päätöksestä lukien.
Erottamispäätöksestä voidaan valittaa kirjallisesti kolmenkymmenen (30) päivän kuluessasen tiedoksi saamisesta. Valitus lähetetään urheilun oikeusturvalautakunnalle.
Liiton jäsenet ja muut toimijat ovat velvollisia kaikessa toiminnassaan noudattamaan liiton taikansainvälisten liittojen antamia sääntöjä tai määräyksiä. Sama koskee yleisiä eettisiä arvoja,reilun pelin periaatteita, hyvää urheiluhenkeä ja kansallisia sekä kansainvälisiäantidopingsääntöjä.
15. pykälä KURINPITO
Jäsenseuraan, muuhun toimijaan ja jäsenseuran jäseneen voidaan kohdistaakurinpitosäännöstön mukaisia rangaistuksia edellä mainittujen sääntöjen ja periaatteidenrikkomisesta.
Liiton kurinpitovaltaa käyttää liittokokouksen valitsema kurinpitovaliokunta paitsi silloin, kunkyse on jäsenen erottamisesta, epäillystä dopingrikkomuksesta tai vakavaa epäasiallistakäyttäytymistä tai vakavia eettisiä rikkomuksia koskevista asioista. Kurinpitovaliokunta ontoiminnassaan ja päätöksenteossaan itsenäinen ja riippumaton liiton muista elimistä. Liitonjäsenet luovuttavat ylimmän kilpailutoimintaa koskevan valvonta- ja kurinpitovallan jäseniinsänähden Liitolle.
Kurinpitovaliokunnan toimikausi on kaksi vuotta kerrallaan. Kurinpitovaliokunnantoimivallasta, kokoonpanosta, toimikaudesta, tehtävistä ja rangaistuslajeista säädetäänliittokokouksen hyväksymissä liiton kurinpitomääräyksissä.
16. pykälä NIMENKIRJOITUS
Liiton nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yksin. Liittohallituksella onkuitenkin oikeus määrätä toimihenkilö kirjoittamaan yhdistyksen nimen yksin.
17. pykälä TILIKAUSI
Liiton tilikausi on kalenterivuosi.
18. pykälä SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
Näiden sääntöjen muuttamisesta ja liiton purkautumisesta tehty päätös, ollakseen pätevä, ontehtävä varsinaisessa liittokokouksessa. Päätös tulee voimaan, jos sitä on kannattanutvähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.
19. pykälä YHDISTYKSEN PURKAUTUMINEN
Liiton purkautuessa luovutetaan liiton varat sellaisen
yleishyödyllisen rekisteröidyn yhdistyksen tai säätiön haltuun, joka lähinnä suorittaa samaatyötä, mitä Liitto on tehnyt.