Search
Close this search box.

SM-liigasäännöt

1.Yleistä

SM-liiga on Suomen Dartsliiton (myöhemmin Dartsliitto) jäsenkerhoille tarkoitettu 7 kierroksen plus Play-Off ja karsintapelien muodostama joukkuemuotoinen sarja. SM-liigassa noudatetaan näiden sääntöjen ja määräysten lisäksi Dartsliiton yleisiä kilpailusääntöjä, kilpailukausidokumenttia
(palkintosummat, rankingpisteet) ja erikseen julkaistavaa play-off/karsintatiedotetta. SM-liigan otteluohjelma ja pelimuodot julkaistaan kausittain ja ne toimivat osana näitä sääntöjä. Liigaan ilmoittautumisesta tiedotetaan ja ohjeistetaan Dartsliiton yleisissä tiedotuskanavissa ennen kauden alkua.

Dartsliitolla on käytössä SM-liigan otteluohjelmia ja tulosseurantaa varten reaaliaikainen Kisailunet järjestelmä www.kisailu.net. SM liiga otteluissa käytetään tableteilla tapahtuvaa digikirjausta. Tablettien käyttö ja digikirjaus on pakollinen kaikilla sarjatasoilla.

2. Sarjat

Sarjat tasojärjestyksessä

  1. Miesten mestaruussarja
  2. Miesten 1 divisioona
  3. Miesten 2 divisioona – Naisten mestaruussarja
  4. Miesten 3 divisioona – Naisten 1 divisioona

Miesten mestaruussarja, 8 joukkuetta

Jokaisella kierroksella joukkueet kohtaavat toisensa kerran (2 ottelua, 8 peliä, pelimuoto 501/7).
Joukkue muodostuu neljästä pelaajasta. Mestaruussarjassa ei voi tehdä pelaajavaihtoja, eikä pelata vajaalukuisena.

Edellisen kauden neljä parasta joukkuetta saavat neljä kotiottelua.

 Runkosarjan neljä parasta jatkavat Play-Off peleihin. Kaksi heikointa joukkuetta pelaavat karsintapelit 1 divisioonan parhaita vastaan. Kts. karsintatiedote (julkaistaan syksyllä).

Saman kerhon mestaruussarja joukkueiden pelaajilla on joukkueiden välisissä siirroissa yhden kierroksen karenssi.
Kts. muut siirtosäännöt

Miesten 1 divisioona, 16 joukkuetta kahdessa lohkossa

Joukkueet pyritään jakamaan maantieteellisesti lohkoihin, kuitenkin siten että saman kerhon joukkueet ovat eri lohkoissa. Edellisen kauden neljä parasta joukkuetta saavat neljä kotiottelua.

Jokaisella kierroksella joukkueet kohtaavat toisensa kerran (2 ottelua, 8 peliä, pelimuoto 501/5). Joukkue muodostuu neljästä pelaajasta ja mahdollisesta yhdestä vaihtopelaajasta.

Miesten 1 divisioonassa voi vaihtaa yhden pelaajan kierroksen toiseen otteluun. 1 divisioonassa ei voi pelata vajaalukuisena.

Runkosarjan molempien lohkojen kaksi parasta jatkavat mestaruussarjakarsintoihin ja molempien lohkojen kaksi heikointa pelaavat karsintapelit 2 divisioonan parhaita vastaan. Kts. karsintatiedote (julkaistaan syksyllä). 
Kts. siirtosäännöt
 

Miesten 2 divisioona, 32 joukkuetta neljässä lohkossa

Joukkueet pyritään jakamaan maantieteellisesti lohkoihin, kuitenkin siten että saman kerhon joukkueet ovat eri lohkoissa.

Jokaisella kierroksella joukkueet kohtaavat toisensa kerran (2 ottelua, 8 peliä, pelimuoto 501/5). Joukkue muodostuu neljästä pelaajasta ja mahdollisista vaihtopelaajista. Miesten 2 divisioonassa voi vaihtaa kaikki pelaajat kierroksen toiseen otteluun. 2 divisioonassa on sallittua pelata vajaalukuisena kolmella pelaajalla (kts rikemaksu).

Runkosarjan jokaisen lohkon kaksi parasta jatkavat 1 divisioonan karsintoihin. Lohkojen kaksi heikointa pelaavat karsintapelit 3 divisioonan parhaita vastaan, Kts. karsintatiedote, julkaistaan syksyllä kunhan 3 divisioonan joukkueiden määrä on tiedossa.

Saman kerhon 2 divisioona joukkueiden pelaajilla on joukkueiden välisissä siirroissa rajoittamaton siirto-oikeus. 
Kts. muut siirtosäännöt
 

Miesten 3 divisioona

Joukkueet pyritään jakamaan maantieteellisesti lohkoihin, tavoitteena kuitenkin, että samasta kerhosta olisi lohkossa maksimissaan kaksi joukkuetta välimatkat huomioiden. Lohkojen koko voi vaihdella 7–8 joukkueen välillä.

Jokaisella kierroksella (7 joukkueen lohkoissa 1 vapaakierros) joukkueet kohtaavat toisensa kerran (2 ottelua, 8 peliä, pelimuoto 501/5). Joukkue muodostuu neljästä pelaajasta ja mahdollisista vaihtopelaajista. Miesten 3 divisioonassa voi vaihtaa kaikki pelaajat kierroksen toiseen otteluun. 3 divisioonassa on sallittua pelata vajaalukuisena kolmella pelaajalla (kts rikemaksu)

Runkosarjan lohkojen parhaat jatkavat kakkossarjakarsintoihin Kts. karsintatiedote, julkaistaan kunhan 3 divisioonan joukkueiden määrä on tiedossa.
Saman kerhon 3 divisioona joukkueiden pelaajilla on joukkueiden välisissä siirroissa rajoittamaton siirto-oikeus. 
Kts. muut siirtosäännöt 
 

Naisten mestaruussarja, 8 joukkuetta

Jokaisella kierroksella joukkueet kohtaavat toisensa kerran (10 peliä (sis. yhden joukkuepelin), pelimuoto 501/7). Joukkue muodostuu kolmesta pelaajasta. Mestaruussarjassa ei voi tehdä pelaajavaihtoja, eikä pelata vajaalukuisena.

Edellisen kauden neljä parasta joukkuetta saavat neljä kotiottelua.

Runkosarjan neljä parasta jatkavat Play-Off peleihin. Kaksi heikointa joukkuetta pelaavat karsintapelit 1 divisioonan parhaita vastaan. Kts. karsintatiedote (julkaistaan syksyllä). Saman kerhon mestaruussarja joukkueiden pelaajilla on joukkueiden välisissä siirroissa yhden kierroksen karenssi. 
Kts. muut siirtosäännöt
 

Naisten 1 divisioona

Joukkueet pyritään jakamaan maantieteellisesti lohkoihin, tavoitteena kuitenkin, että samasta kerhosta olisi lohkossa maksimissaan kaksi joukkuetta välimatkat huomioiden. Jokaisella kierroksella on tavoitteena, että joukkueet kohtaavat toisensa kerran (2 ottelua, 6 peliä, pelimuoto 501/5). HUOM! Tarkentuu, kun joukkueiden määrät ovat selvillä, lohkojen ja joukkueiden määrä vaikuttaa sarjan läpivientiin.

Joukkue muodostuu kolmesta pelaajasta ja mahdollisista vaihtopelaajista. Naisten 1 divisioonassa voi vaihtaa kaikki pelaajat kierroksen toiseen otteluun. Naisten 1 divisioonassa on sallittua pelata vajaalukuisena kahdella pelaajalla (kts rikemaksu).

Nousukarsinnan malli tiedetään vasta kun joukkueiden lukumäärä on selvillä. 

Saman kerhon naisten 1 divisioona joukkueiden pelaajilla on joukkueiden välisissä siirroissa rajoittamaton siirto-oikeus. 
Kts. muut siirtosäännöt 

3. Joukkue

Miesten joukkue muodostuu neljästä ja naisten joukkue kolmesta pelaajasta. Naiset voivat osallistua miesten sarjoihin siirtosääntöjä noudattaen. Koko joukkue vaihtopelaajineen nimetään Kisailunettiin ennen ottelutapahtuman alkua, pelaajia ei voi enää lisätä ensimmäisen ja toisen ottelun välissä. Kunkin joukkueen tulee nimetä kapteeni, joka hyväksyy pöytäkirjat ottelun jälkeen ja toimii joukkueen yhteyshenkilönä mahdollisissa jälkikysymystilanteissa.

Jokaisella pelaajalla tulee olla voimassa oleva Dartsliiton kilpailulisenssi tai kyseessä olevaa ottelukierrosta varten hankittu kertalisenssi. Yksittäinen pelaaja saa edustaa vain yhtä joukkuetta kunkin kierroksen aikana. Tämä koskee myös siirrettyjä otteluita. Naispelaaja saa osallistua miesten SM-liigaan.

Sairauskohtauksen ym. vastaavan ylivoimaisen esteen sattuessa käynnissä oleva peli tuomitaan hävityksi ja kesken olevaa ottelua jatketaan vajaalla joukkueella. Jos kierroksesta on pelaamatta toinen ottelu, normaalit pelaajien vaihtosäännöt ovat voimassa. Ylivoimaisen esteen sattuessa myös mestaruussarjassa voidaan ottaa vaihtopelaaja käyttöön.

Edustuskelvoton pelaaja: Mikäli jälkikäteen huomataan edustuskelvottoman pelaajan pelanneen ottelussa, kerholle tuomitaan 100 euron sakkorangaistus

Kullakin joukkueella on yhteyshenkilö Dartsliiton nettisivujen yhteyshenkilölistassa. Häneen ollaan yhteydessä esim. myöhästymistapauksissa. Hänen tulee olla myös saavutettavissa tekstiviestillä SM liigan pelipäivinä mahdollisten epäselvyyksien (mm. puuttuvat allekirjoitukset) selvittämistä varten.

4. Siirtosäännöt runkosarjan aikana (kierrokset 1-7)

Yleistä:

Siirtosäännöt ovat voimassa aina yhden liigakauden, kauden vaihtuessa tilanne nollautuu. Pelaamaton kierros nollaa sarjastatuksen.
Siirtosäännöt koskevat Dartsliiton kilpailulisenssillä tai Dartsliiton kertalisenssillä pelaamista.

Eri kerhojen väliset siirtosäännöt:
Eri kerhojen välisissä siirroissa on voimassa kahden kierroksen karenssi eli yhden kerhon joukkueessa pelannut pelaaja ei saa liigassa edustaa toisen kerhon joukkuetta kahteen seuraavaan kierrokseen viimeisen vanhassa kerhossa heittämänsä kierroksen jälkeen. 


Saman kerhon samalla sarjatasolla
pelaavien joukkueiden väliset siirtosäännöt:

Saman kerhon naisten ja miesten joukkueiden välisissä siirroissa ei ole karenssia.

– Miesten mestaruussarja
Saman kerhon joukkueiden pelaajilla on yhden kierroksen karenssi

– Naisten mestaruussarja
Saman kerhon joukkueiden pelaajilla on yhden kierroksen karenssi

– Miesten 1 divisioona

Saman kerhon joukkueiden pelaajilla yhden kierroksen karenssi 

– Miesten 2 divisioona
Saman kerhon joukkueiden pelaajilla on rajoittamaton siirto-oikeus.

– Miesten 3 divisioona ja naisten 1 divisioona
Saman kerhon joukkueiden pelaajilla on rajoittamaton siirto-oikeus


Saman kerhon eri sarjatasoilla pelaavien joukkueiden väliset siirtosäännöt:
Alemmalla sarjatasolla pelaavasta joukkueesta saa siirtyä ylemmällä sarjatasolla pelaavan joukkueeseen rajoittamattomasti koko kauden ajan.

Ylemmältä sarjatasolta saa siirtyä alemman tason joukkueeseen yksi pelaaja per alemman sarjatason joukkue per kierros runkosarjan (1–7 krs) ajan eli joukkueessa saa olla kullakin kierroksella vain yksi ylemmältä tasolta siirretty pelaaja.

5. Siirtosäännöt Play-Off ja karsinnat

Play-offseissa ja karsinnoissa pelaavan pelaajan on pelattava ko. kerhossa (ei välttämättä joukkueessa) runkosarjan aikana.

Mikäli samasta kerhosta on kaksi tai useampaa joukkuetta play-offseissa tai karsinnoissa, on pelaajan ja edustettava sitä joukkuetta, jota on viimeksi edustanut runkosarjassa.

Liigakauden 7 kierrokseen päättäneistä mestaruussarja, 1 ja 2 divisioona joukkueista ei voi siirtää 6 ja 7 kierroksella pelanneita pelaajia saman kerhon karsintoihin osallistuviin alemman sarjatason joukkueisiin.

6. Sarjataulukko, pistelaskenta

Pisteiden kertyminen
Voitosta joukkue saa kaksi (2) pistettä ja tasapelistä yhden (1) pisteen.

Sijoituksen määräytyminen
Sarjataulukko määräytyy kerättyjen pisteiden perusteella. Pisteiden ollessa tasan paremmuuden ratkaisee pelien erotukset. Jos nekin ovat samat, niin ratkaisee voittojen lukumäärä. Mikäli joukkueet edelleen ovat tasapisteissä, ratkaisee sijoituksen joukkueen heittokeskiarvo.

Edustuskelvoton pelaaja
Edustuskelvottoman pelaajan ja pelaajan joukkueen peli/t tuomitaan hävinneeksi (Miehet 6-0, naisten mestaruussarja 8-0 ja naisten 1 divisioona 4-0) paitsi jos sääntöjä rikkonut joukkue on hävinnyt ja voitettujen ja hävittyjen erien erotus on tuota suurempi. Tällöin vain edustuskelvottoman pelaajan pelit hylätään. Ranking-pisteet ja tehotilasto menevät aina kuitenkin pelattujen pelien mukaan.

Nousijat ja putoajat
Määritellään erikseen julkaistavassa karsintatiedotteessa. Jos joku joukkue luopuu mitalipeli paikasta tai karsintapaikasta, tilalle ei oteta uutta joukkuetta

Sarjasta luopuminen
Jos joku joukkue luopuu mestaruussarjapaikasta liigakarsintojen jälkeen, paikasta heittävät uusintaottelun liigakarsinnoissa nousijoille hävinneet joukkueet

Jos joku joukkue luopuu 1 tai 2 divisioonan paikasta liigakarsintojen jälkeen, paikan saa nousijoille hävinneistä joukkueista viimeisen hävityn pelin parhaimmalla keskiarvolla heittänyt joukkue.

Jos joukkue jättää kierroksen pelaamatta niin se tulkitaan sarjasta luopumiseksi. Joukkue menettää sarjapaikkansa ja rikemaksun suoritettuaan aloittaa kauden alimmalta sarjatasolta.

7. Pelitapahtuma

Järjestävän kerhon on huolehdittava, että pelipaikassa käytettävissä olevien taulujen määrä on suhteessa kerhon ilmoittamien joukkueiden lukumäärään. Mestaruussarjassa ja 1 divisioonassa 1 taulu/joukkue, 2 ja 3 divisioonassa 2 taulua/joukkue, lisäksi kaikkien joukkueiden käytössä pelipaikassa 3 divisioona pois lukien on oltava 1 harjoitustaulu. Jos tauluja ei ole riittävästi joukkueiden määrään nähden niin se voi vaikuttaa kotiotteluiden määrään. Joukkue voi ilmoittaa
halutessaan vaihtoehtoisen pelipaikan. Pelimuotona runkosarjassa on mestaruussarjassa 501/7, muissa sarjoissa 501/5. Karsinta- ja Play-offien pelimuodot määritellään vuosittain erillisessä karsintatiedotteessa. Karsintatiedote julkaistaan, kunhan joukkuemäärät ovat elokuussa varmistuneet.

Kirjausvastuut jaetaan koti- ja vierasjoukkueiden välillä tasan kaikilla sarjatasoilla. Kotijoukkue vastaa otteluiden läpivientiin tarvittavien apuvälineiden kuten tablettien hankinnasta. Kirjaamiseen käytetään tableteilla tapahtuvaa digikirjausta ja kisailu.net ohjelmaa. Tarvittavien tablettien hankkimisesta vastaa kotijoukkue samaten kotijoukkue huolehtii nettiyhteydet ja kisanvedot. Kisailunet ohjelmaa käytetään järjestelmän ohjeiden mukaisesti.

Pelaajien heittojärjestys määräytyy pöytäkirjan mukaan joukkueen nimeämässä järjestyksessä. Vajaalla pelattaessa tyhjää nimeä pidetään yhtenä pelaajana eli joukkue päättää onko tyhjä kohta numero 1,2,3 vai 4. Vajaalla pelattaessa tulos on aina 3-0.

8. Otteluiden pelipäivistä sopiminen

Kilpailukalenteriin merkityt päivät ovat ohjeellisia ja joukkueet voivat siirtää keskinäisiä pelipäiviä vapaasti. Sovitusta siirrosta lähetetään sähköposti liigasihteerille ja siirrettyjen ottelujen yhteyshenkilöille heidän kuittaustaan varten. Sähköpostista tulee ilmetä minkä ottelun siirrosta on kysymys, mihin ajankohtaan se siirretään ja kenen kanssa asiasta on sovittu.

Koko kierroksen pelipäivän muutosta voi anoa liigasihteeriltä kuuden joukkueen yhteisanomuksella viimeistään neljä viikkoa ennen ottelupäivää. Anomuksesta tulee ilmetä minkä kierroksen siirrosta on kysymys, mihin ajankohtaan se siirretään ja vähintään kuuden joukkueen hyväksytä siirrolle Tästäkin muutoksesta osa joukkueista voi poiketa sopimalla uuden pelipäivän kts. Kohta 1

Koko kierroksen pelipäivän voi liittohallitus siirtää viimeistään kuusi viikkoa ennen ottelupäivää yleisellä ilmoituksella Dartsliiton tiedotuskanavissa.

Kaikki siirretyt ottelut on pelattava viimeistään 7. kierroksen pelipäivänä.

Pelaaja ei saa pelata kahdesti samalla kierroksella ja pelipäiviä siirrettäessä kannattaa muistaa siirtosäännöt ja mahdolliset karenssit, jotka ovat sidoksissa pelattuihin kierroksiin.

Sarjan tuomarointi
Operatiivisissa asioissa liigan päätäntä – ja tuomarivaltaa käyttää liigasihteeri. Liigasihteerin toimintaa ohjaa liittohallitus. Kaikissa tilanteissa ottelut pyritään pelaamaan loppuun otteluun osallistuvien pelaajien parhaan näkemyksen mukaan. Epäselvyydet kirjataan erilliselle dokumentille ja toimitetaan liigasihteerille allekirjoitusten kera. Mikäli joukkueet eivät pääse yhteisymmärrykseen epäselvyydestä, tulee näiden ottaa yhteyttä liigasihteeriin, joka pyrkii ratkaisemaan ongelman välittömästi.

Kilpailusihteeri ja liittohallitus rankaisevat liigaan osallistuvia kerhoja, joukkueita tai yksittäisiä pelaajia tilanteen niin vaatiessa. Rankaiseminen pohjautuu paikalla olleiden henkilöiden toimittamaan kirjalliseen materiaalin tai muihin kirjallisiin huomautuksiin, pyydettyihin lisäselvityksiin tai selvitysten huomiotta jättämisiin. Ennen varsinaista rangaistusta liittohallitus lähettää aina asianomaisille kirjallisen selvityspyynnön. Mahdollinen rangaistus määritetään vasta tämän vastineen käsittelyn jälkeen.

9. Automaattisesti syntyvät rikemaksut ja sakkomäärät

Tulostietojen myöhästyminen, johtuen puuttuvasta allekirjoituksesta Kisailunetissä: 50 €

Vajaalla pelaaminen niissä sarjoissa, joissa se on sallittua: 30 €

Edustuskelvottoman pelaajan käyttö: 100 €

Sarjasta luopuminen: Osallistumismaksu.


Rikemaksun eräpäivä on heti (8 pv netto). Maksamattomasta rikemaksusta lähetetään aina huomautusmaksu, jonka suuruus on 1,5 x alkuperäinen  rikemaksu. Maksamaton rikemaksun huomautusmaksu voi aiheuttaa kerhon (siis koko yhdistyksen) sulkemisen pois liigasta. Määrättävä sakko on aina osoitettu kerholle ja maksuvelvollinen on kerho, vaikka sakon aiheuttaja on joukkue tai yksittäinen pelaaja. Erityisen voimakkaasta rikkeestä tai toistuvista rikkeistä voi sääntövastaava rangaista joukkuetta vähentämällä sen pistemäärää tai sulkemalla joukkueen tai yksittäisen pelaajan sarjasta. Pelaajan tai joukkueen sulkemiseen liittyvän rangaistuksen vahvistaa aina liittohallitus. 

Kaikista rangaistuksista voi valittaa liittohallitukselle.

10. Sääntöjen muuttaminen

Dartsliitto pidättää itselleen oikeuden muuttaa näitä sääntöjä, milloin Dartsliiton liittohallitus katsoo sen tarpeelliseksi

Anna palautetta alla
olevasta lomakkeesta