Search
Close this search box.

Mitä on darts?

Tikanheitto kesämökillä on jokaiselle suomalaiselle tuttu peli, mutta mitä on urheilulaji nimeltä darts ?

Darts on tarkkuutta ja taitoa vaativa peli. Sitä voi harrastaa seurapelinä tai kilpailulajina. 

Dartsin ideana on heittää kolmea tikkaa darts-tikkatauluun ja osua sekä kerätä pisteitä osumalla tiettyihin merkittyihin alueisiin taulussa. Toisin kuin esim. perinteisessä tikanheitossa, dartsissa ei noudateta periaatetta, että pisteet lähtökohtaisesti kasvavat kohti taulun keskustaa, vaan osuma-alueet on jaettu eri puolille taulua.  

Dartsille lajina on ominaista huikea yhteisöllisyys. Laji sopii kaikille ja harrastamisen voi aloittaa kuka tahansa ikään, sukupuoleen tai fyysisyyteen katsomatta. Harrastamisen alkuun pääsee myös suhteellisen pienillä investoinneilla (tikat+ kotona harrastamiseen lisäksi taulu). Seuroihin pääsee varsin helposti mukaan eikä heittotaidonkaan tarvitse olla ihmeellinen. Vasta-alkajat otetaan mukaan siinä missä kokeneemmatkin pelurit. Harrastamisen voi aloittaa esimerkiksi oman kotipaikkakunnan darts-seuran järjestämissä viikkokisoissa. Dartsia voi harrastaa ja treenata myös kotona. Ohjeet taulun asennukseen (linkki)  

Dartsissa on periaatteessa kaksi kilpailu-pelimuotoa, 501 ja kriketti. Lisäksi löytyy suuri valikoima erilaisia harraste- ja harjoittelupelejä. Yleisin viikkokisoissa pelattava peli on 501. Pelaajat heittävät vuorotellen, kukin omalla heittovuorollaan kolme tikkaa tauluun, tavoitteenaan saada aloituspistemäärä 501 nollaan. Peli päättyy, kun jompikumpi pelaajista on saanut pisteet nollatuksi. Mikäli pistemäärä heitolla menee yli, eli heitetyn tuloksen jälkeen heittäjän pistemäärä olisi yksi tai alle nollan, jää edellisen heittovuoron jälkeinen pistemäärä voimaan. Tasoittavaa vuoroa ei ole. Pelin voittoon tarvitaan lisäksi, että viimeisen tuloksen nollaavan tikan, on osuttava tuplaan tai häränsilmään.  

Pelejä ja niiden sääntöjä esitellään tarkemmin sivujen ”eri-pelejä-osiossa ” (linkki) 

Taulun eri sektoreilta saa eri määrän pisteitä (Taulun sektoreissa pistearvot 1-20) Jos heitetty tikka osuu sektorinosaan, pistemäärä on sektorin pistemäärä yksinkertaisena. Tuplaringin osuma tuplaa tikan sektorin pistemäärän ja triplaringin osuma antaa sektorin pistemäärän kolminkertaisena. Punaisen keskustan osuma on 50 pistettä ja vihreän keskustan 25 pistettä. Tauluesittely (linkki) 

 

Dartsia voi pelata ammattilaisena, kilpatason urheilijana tai harrastelijana. Lajissa mitataan heittäjän keskittymiskykyä, silmä-käsikoordinaatiota ja henkistä kanttia. Dartsissa kehittyminen vaatii säännöllistä heittämistä ja paljon toistoja.  

Suomessa lajin kattojärjestö on Suomen Dartsliitto (SDL), joka mm. ylläpitää lajin SM-liigaa, maajoukkuetoimintaa sekä järjestää kilpailuja, kuten lajin SM-kilpailut ja Suomen Cupin.  

Suomen Dartsliitto on Suomen Olympiakomitean alainen lajiliitto 

Lajin kattojärjestöjä maailmalla ovat  

World Darts Federatiion (WDF) https://dartswdf.com/ sekä darts-ammattilaisten kattojärjestö Professional Darts Corporation (PDC) https://www.pdc.tv/ 

Kilpailu-
toiminta

Mitä on
Darts ?

Darts
Suomessa

Darts
välineet

Anna palautetta alla
olevasta lomakkeesta