Äänestys ja vaalijärjestys
Sisällysluettelo
15.12.2024 Syyskokouksessa hyväksytty äänestys- ja vaalijärjestys muutos, lue muutos pöytäkirjasta. Lataa asiakirja pdf-muodossa
Suomen Dartsliitto ry äänestys- ja vaalijärjestys
Suomen Dartsliitto ry (myöhemmin Liitto) äänestys- ja vaalijärjestyksessä on kuvattu yleiset periaatteet Liitossa tapahtuvista äänestyksistä ja vaaleista, sekä yksityiskohtaisesti todettu periaatteet etäosallistumisesta ja sen käytännön toteuttamisesta. Äänestys- ja vaalijärjestyksellä täydennetään ja joiltain osin täsmennetään yhdistyslain ja Liiton sääntöjen määräyksiä. Mitä etäosallistumisessa on sanottu yleisesti kokoukseen osallistumisesta ja päätöksenteosta, sekä asioiden käsittelystä ja päätöksenteosta, sovelletaan paikan päällä tapahtuviin kokouksiin.
Liiton jäsenyhdistykset käyttävät päätösvaltaansa lähtökohtaisesti liittokokouksissa. Liittohallituksen päätöksellä voidaan kuitenkin suorittaa lisäksi erillisiä sähköisiä, tai postitse tai sähköpostitse tms. järjestettäviä erillisiä liittoäänestyksiä ja vaaleja. Tällöin on noudatettava soveltuvin osin mitä tässä on mainittu etäosallistumisesta huomioiden kuitenkin yhdistyslain ja sääntöjen määräykset.
Liiton vaaliorganisaationa toimii päätösvaltainen liittohallitus, joka tarvittaessa vaalikohtaisesti päättää erillisistä vastuuhenkilöistä tai ääntenlaskijoista. Milloin kysymys on kokouksesta, toimitaan Liiton sääntöjen mukaan.
1 § Äänestys- ja vaalijärjestyksen tarkoitus
Tällä äänestys- ja vaalijärjestyksellä määritellään menettelytavat Liiton eri toimielinten äänestyksissä, liittokokouksen suorittamassa Liiton puheenjohtajan ja liittohallituksen muiden jäsenten vaaleissa sekä liittokokouksen tekemissä muissa henkilövalinnoissa. Tätä järjestystä noudatetaan mahdollisissa täydennysvaaleissa ja erillisisä liitto- ja jäsenäänestyksissä. Tätä äänestys- ja vaalijärjestystä voidaan myös noudattaa muissa alempitasoisissa vaaleissa ja äänestyksissä.
Tämä äänestys- ja vaalijärjestys koskee niin perinteistä äänestys- ja vaalijärjestelyä kuin Ilman kokousta erillisissä äänestystilaisuuksissa, postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla toimitettavaa vaalia tai äänestystä.
2 § Vaalimenettely
Liittohallitus huolehtii, että
- Vaalit tiedotetaan Liiton internetsivuilla viimeistään kaksi kuukautta ennen kokousta tai ilman kokousta järjestettävää äänestystä, jossa kyseinen vaali käydään, miten ehdokkaat tulee asettaa sekä miten ja mihin mennessä ne tulee ilmoittaa liiton toimistoon.
- Liiton toimisto suorittaa ja dokumentoi ehdokkaan kelpoisuustarkastukset sekä ehdokkaiden kirjalliset suostumukset.
- Tarvittaessa Liiton toimisto järjestää haastattelut kaikille ehdokkaille.
- Liiton toimisto laatii ehdokasluettelon kaikista hyväksyttävistä ehdokkaista. Luettelon tulee sisältää liitteinä kunkin ehdokkaan itse antaman lyhyen esittelyn. Ehdokkaan kohdalla pitää olla maininta ehdolle asettajasta.
Jos Liiton toimisto yhdistyslain edellyttämien kelpoisuusehtojen tarkastamisessa huomaa, että ehdokkaaksi ehdotettu henkilö ei ole vaalikelpoinen, toimisto ilmoittaa viipymättä ehdokkaalle ja ehdokkaan asettamalle taholle tästä sekä vaaliorganisaatiolle.
Jos ilmenee, että ehdokkaaksi on asetettu henkilö, joka ei ole antanut suostumustaan asettua ehdokkaaksi tai peruu suostumuksensa, on Liiton toimiston poistettava hänet ehdokaslistalta ja tehtävä muut tarvittavat oikaisut sekä ilmoittaa viipymättä ehdokkaalle ja ehdokkaan asettamalle taholle tästä sekä vaaliorganisaatiolle.
3 § Vaalikelpoisuus
Vaalikelpoisuus määräytyy yhdistyslain mukaan. Liittoon työsuhteessa oleva henkilö ei ole vaalikelpoinen.
4 § Ehdokasasettelu
Oikeutettuja asettamaan ehdokkaita liittohallituksen puheenjohtajaksi ja hallituksen jäseniksi ovat liiton toimintasääntöjen pykälässä 5 mainitut jäsenyhdistykset.
Jäsenyhdistysten viralliset ehdokkaat liittohallituksen puheenjohtajaksi ja hallituksen jäseniksi on ilmoitettava Liiton toimistoon viimeistään kuukausi ennen kokousta tai ilman kokousta järjestettävästä äänestystä. Sama henkilö voidaan asettaa ehdolle yhteen tai useampaan toimeen, mutta ei voida valita kuin yhteen.
5 § Vaalin järjestäminen
Liiton puheenjohtaja ja liittohallituksen sekä liittokokouksen muissa henkilövalinnoissa suoritetaan vaali, mikäli ehdokkaita on asetettu enemmän kuin on paikkoja.
6 § Äänioikeus
Äänioikeus on äänivaltaisilla jäsenyhdistysten edustajilla.
7 § Tuloksen vahvistaminen
Liittokokous vahvistaa vaalin tuloksen, kun kyseessä on syyskokouksen henkilövalinnat. Täydentävissä henkilövalinnoissa tai muissa äänestyksissä puheenjohtaja laatii tuloksesta pöytäkirjan, joka todetaan ja liitetään seuraavan liittokokouksen pöytäkirjan liitteeksi.
Mikäli valittu henkilö ei ota vastaan tehtävää, voidaan valita vaalissa seuraava äänimäärän mukaan.
8 § Etäosallistumisen käyttämisen yleiset periaatteet
Etäosallistumista voidaan käyttää Liiton kaikissa liittokokouksissa ja muissa tilaisuuksissa. Etäosallistumisesta päättää liittohallitus ja siitä on mainittava selkeästi kokouskutsussa ja ennakkotiedotteessa. Liittohallituksen tulee huolehtia siitä, että etäosallistuminen on mahdollisimman tasapuolista huomioiden tekniset apuvälineet, yhteydet ja käytettävissä olevat ohjelmat. Käytettävä ohjelma on valittava niin, että mahdollisimman moni pystyy sitä käyttämään
9 § Läsnäolijoiden ja puhe- ja läsnäolo-oikeiden toteaminen ja tunnistus etäosallistumisessa
Mikäli osallistujaa ei muuten tunneta, hänen tulee varmistaa henkilöllisyys videoyhteyden avulla esittämällä henkilöllisyystodistus tai muulla luotettavalla tavalla. Puhe- ja läsnäolo-oikeus käytäntö on sama, kuin osallistuttaessa kokoukseen paikan päällä.
10 § Puheenvuoropyynnöt etäosallistumisessa
Kokouksen puheenjohtaja käy kokouksen alussa läpi ohjeet kokoukseen osallistumisesta. Puheenvuoropyyntö voidaan tehdä esim. käsipystyyn-ominaisuudella, kirjoittamalla tai avaamalla mikrofoni ja ilmaisemalla puheenvuoropyyntö.
11 § Esitysten ja kysymysten tekeminen sekä asioiden käsittely etäosallistumisessa
Oikeus tehdä esityksiä tai esittää kysymyksiä on sama riippumatta siitä, osallistuuko paikan päällä vai etänä. Jotta asia tulisi käsittelyyn sitä tulee kannattaa, kokouksen puheenjohtaja voi kuitenkin ottaa asian keskusteluun, vaikkei sitä olisi kannatettu. Päätöksen tekeminen edellyttää kuitenkin kannatusta, ellei sitä todeta puheenjohtajan aloitteesta yksimieliseksi. Mikäli käsittelyssä on asialistalla erikseen oleva, tai muu liittohallituksen valmistelema asia, se tulkitaan niin sanotuksi pohjaesitykseksi, josta tehdään päätös ilman kannatusta. Asian esittelyn jälkeen siitä avataan keskustelu ennen päätöstä, keskustelun jälkeen puheenjohtaja tekee ehdotuksen asiakohdan käsittelystä ja päättää käsittelyn.
12 § Äänestykset
Mikäli asian käsittelyssä on tehty kannatettu esitys, päätöksestä äänestetään ja tehdään päätös yksinkertaisella ääntenenemmistöllä pois lukien säännöissä määräenemmistöpäätöstä vaativat päätösasiat. Äänestystapana, milloin käytössä on etäosallistumismahdollisuus, on avoin äänestys, muutoin siitä päätetään kokouksessa, puheenjohtaja tekee pohjaesityksen äänestystavasta. Sääntöjen mukaisesti tasatilanteessa ratkaisee puheenjohtajan ääni ja vaalissa arpa.
13 § Ongelmatilanteet
Mikäli kokoukseen osallistuminen etäyhteyksin ei onnistu tai keskeytyy teknisen ongelman takia, kokous on keskeytettävä, mikäli se johtuu kokouksen järjestäjästä. Mikäli keskeytyksen syynä on kokouksen järjestäjästä riippumattomat syyt esim. tietoliikenneyhteyksissä, kokousta voidaan jatkaa. Ongelmatilanteissa on huomioitava pöytäkirjaamisessa kokouksen läsnäolijat tosiasiallisen osallistumisen mukaisesti.
14 § Voimaantulo ja muutokset
Tämä äänestys- ja vaalijärjestys astuu voimaan ja sitä voidaan käyttää kaikissa kokouksissa ja kokouksen asiakohdissa, jotka toteutuvat tämän äänestys- ja vaalijärjestyksen hyväksymisen jälkeen. Tätä äänestys- ja vaalijärjestystä voidaan muuttaa enemmistöpäätöksellä liittokokouksessa, milloin siitä on mainittu kokouskutsussa tai erillisellä liittoäänestyksellä.