Yleiset kilpailusäännöt
Sisällysluettelo
Suomen Dartsliiton yleiset kilpailusäännöt, Suomen Dartsliiton Liittohallituksen hyväksymä versio, päiväys 4.6.2024, Säännöt PDF-muodossa 2024-06-04_Suomen_Dartsliitto_Yleiset_kilpailusaannot ja erilliset eDarts Yleiset kilpailusäännöt PDF-muodossa 2023-06-04_Suomen_Dartsliitto_Yleiset_kilpailusäännöt_eDarts
Yleistä
1.1 Nämä säännöt koskevat kaikkia Suomen Dartsliiton (myöhemmin SDL) jäsenyhdistysten järjestämiä darts-kilpailuja sekä kilpailuja, jotka joku muu taho järjestää SDL:n nimissä tai liiton kanssa yhteistyössä.
1.2 Kaikkien toimitsijoiden, pelaajien, parien ja joukkueiden tulee noudattaa näitä sääntöjä erillistä kurinpitosääntöä sekä lisäksi muiden kilpailujen omissa kirjallisissa säännöissä mainittuja poikkeuksia ja lisäyksiä. Mikäli tarkennetut säännöt (esim. SM liigasäännöt) eivät jotain asiaa mainitse, noudatetaan näitä sääntöjä.
1.3 Pelaaja, pari, joukkue tai toimitsija, joka rikkoo yhtäkään näiden sääntöjen kohtaa, voidaan sulkea kilpailusta.
1.4 Järjestäjän on informoitava SDL:n liittohallitusta kilpailussa tehdyistä tulkinnoista, jotta mahdolliset muutokset voidaan tarpeen vaatiessa sääntöihin tehdä.
1.5 Kilpailuihin osallistuvilla pelaajilla on oltava vähintään SDL:n määräämällä tavalla kattava vakuutus.
1.6 Näiden sääntöjen tulkintaoikeus on kilpailujen järjestäjällä, jonka päätös on lopullinen ja sitova.
1.7 Mistä tahansa asiasta, johon näistä säännöistä ei löydy määräystä, voi SDL:n liittohallitus tehdä lopullisen ja sitovan määräyksen.
Tikat ja tikkataulu
2.1 Pelaajien tulee käyttää metallikärkisiä tikkoja, joiden maksimipituus on 30,5 cm ja maksimipaino 50 grammaa.
2.2 Tikkataulujen tulee olla kellotyyppisiä, joissa on 20 sektoria. Taulujen tulee olla kapealankaisia kuitutauluja
2.3 Sektorit ovat myötäpäivään seuraavassa järjestyksessä: 20-1-18-4-13-6-10-15-2-17-3-19-7-16-8–11-14-9-12-5.
2.4 Taulussa on kaksipunavihreää 8 mm leveää kehämäistä aluetta. Ulompi kehämäinen alue antaa sektorin osoittaman pistemäärän kaksinkertaisena eli tuplana. Sisempi alue antaa sektorin osoittaman pistemäärän kolminkertaisena eli triplana. 2.5 Keskustan ulompi kehä (ulkopiha) lasketaan 25 pisteeksi, ja sisempi (häränsilmä) 50 pisteeksi ja tulkitaan tuplaksi. Häränsilmän halkaisija on 12,7 mm ja koko keskustan halkaisija on 31,8 mm.
2.6 Langoituksen muodostaman kehikon tulee olla tauluun kiinnitettynä siten, että se on kiinni taulun pinnassa koko alaltaan.
3 Taulun asennus ja heittoviiva
3.1 Taulun keskipisteen korkeus lattiasta kohtisuoraan mitattuna on 173 cm. Taulu pitää kiinnittää siten, että sektori 20 on suoraan ylöspäin ja on väriltään musta.
3.2 Pelaajalla on oikeus vaatia tarkistamaan taulun korkeus, mikäli epäilee korkeuden olevan väärä.
3.3 Pelaajalla on oikeus vaatia tarkistamaan taulun asento, mikäli epäilee sen olevan vinossa.
3.4 Heittoviivan on sijaittava minimi heittoetäisyyden 237 cm päässä taulun etupinnan tasosta lattiaa pitkin mitattuna. Vinoetäisyys (hypotenuusa) taulun keskipisteen ja heittoviivan lattiatason välillä on 293,4 cm
3.5 Heittoviivan leveyden on oltava riittävä sekä oikealta että vasemmalta heittäville (n. 90 cm). Heittoviivan tulee olla niin korkea (n. 1 cm), että pelaaja voi asettaa jalan tukevasti sitä vasten. Liiton suositus on, että uusia telineitä ja heittopaikkoja rakennettaessa pyritään noudattamaan virallista korkeutta 38 mm.
3.6 Pelaaja voi halutessaan heittää heittoviivan kuvitellun jatkeen takaa.
3.7 Kilpailuissa ei saa heittää jalka heittoviivan päällä ja molempien jalkojen on oltava heittoviivan tai sen kuvitellun jatkeen takana.
3.8 Kilpailijaa, joka rikkoo sääntöä
3.7, tulee taulutuomarin varoittaa. Jos rike toistuu, ei heitettyä tikkaa lasketa tulokseen, vaan tuomarin tulee hylätä se. Pelaajaa, joka rikkoo sääntöjä taululla heittojensa aikana taulutuomari varoittaa. Jos rike toistuu, pelaajaa voidaan rangaista kurinpitosääntökohdassa kuvatuilla valtuuksilla.
Valaistus
4.1 Kaikkien taulujen tulee olla riittävästi valaistuja yhden tai useamman valaisimen avulla.
4.2 Valaisimet eivät saa häikäistä pelaajia näiden heittosuorituksen aikana.
4.3 Riippumatta siitä, millaisilla valaisimilla taulu valaistaan, on taulun valaisuun kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta tikat eivät aiheuttaisi haitallisia varjoja taulun pinnalle.
Heittovuoro
5.1 Kaikki tikat on heitettävä kädellä ja kädestä kärki edellä, yksi kerrallaan.
5.2 Tikat on heitettävä seisaaltaan, ellei tämä fyysisen esteen vuoksi ole mahdotonta (vrt. pyörätuoli).
5.3 Heittovuoro muodostuu kolmesta tikasta, ellei peliä ole lopetettu vähemmillä tikoilla.
5.4 Mikäli pelaaja, pari tai joukkue koskee taulussa olevaa tikkaa, heittovuoro katsotaan päättyneeksi.
5.5 Alakautta heittäminen on kielletty.
Taulutuomari ja pistelasku
6.1 Jokaisella taululla on oltava taulutuomari (kirjuri).
6.2 Pelaajan, parin tai joukkueen jäljellä oleva pistemäärä on oltava selkeästi näkyvillä tulostaululla pelaajien ja toimitsijoiden edessä.
6.3 Taulutuomarit eivät saa antaa minkäänlaista ohjetta pelin lopettamiseksi, vaan on sanottava esim. 32 eikä tupla 16.
6.4 Tulokseen lasketaan ne tikat, joiden kärki on tunkeutunut tauluun tai koskettaa sen pintaa tuplan uloimman langan sisäpuolella ja jonka heittäjä itse irrottaa taulusta sen jälkeen, kun niiden pistearvo on taulutuomarin toimesta kirjattu. Myös katkennut terä lasketaan pisteiksi.
6.5 Tikan pistearvo määräytyy sen mukaan, miltä puolelta lankaa tikka on tauluun tunkeutunut.
6.6 Taulusta irtoavaa tai ponnahtavaa tikkaa ei lasketa tulokseen eikä sitä saa heittää uudelleen, poikkeuksena aloituksen arvonnassa suoritettava keskustaheitto, jossa pudonneen tikan saa uusia.
6.7 Heittäjän on itse irrotettava tikkansa sen jälkeen, kun taulutuomari on merkannut tuloksen.
6.8 Tuloksesta ei voi tehdä vastalausetta tikkojen irrottamisen jälkeen.
6.9 Taulutuomarin sekä pelaajien tulee tarkistaa mahdolliset virheet jokaisen heiton jälkeen, ja mikäli mahdollista, korjaukset on tehtävä, ennen vastustajan heittoa.
6.10 Kaikki vaatimukset merkityn vähennyksen korjaamiseksi on tehtävä ennen pelaajan, parin tai joukkueen seuraavaa heittoa vastustajan heittovuoroa häiritsemättä.
6.11 Taulutuomari käyttää päätäntävaltaa kilpailuissa tulkittaessa pistelaskuun liittyviä sääntöjä.
6.12 Taulutuomari pyytää tarvittaessa kilpailuorganisaation edustajan tulkitsemaan sääntöjä ja ratkaisemaan tilanteen.
Pelin aloitus
7.1 Pelin ensimmäisen erän aloitus määrätään keskustaheitolla.
7.2 Keskustaheiton aloittaa aina arvontakaavion pelissä ylempänä sijaitseva pelaaja, pari tai joukkue.
7.3 Pari- ja joukkuepeleissä keskustaa saa heittää kuka tahansa parin/joukkueen heittäjä
7.4 Pelaajan on osuttava joko ulkopihaan (25) tai häränsilmään (50). Heitetty tikka otetaan aina taulusta pois oman heiton jälkeen.
7.5 Mikäli keskustaheitossa tulee tasapeli, eli joko molemmat osuvat häränsilmään tai ulkopihaan, uusitaan keskustaheitto käännetyssä järjestyksessä.
7.6 Mikäli keskustaheitossa tikka kimpoaa tai putoaa taulusta, saa pelaaja heittää uuden tikan, kunnes tikka pysyy taulussa.
7.7 Aloituksen voittanut pelaaja, pari tai joukkue saa valita kumpi aloittaa ensimmäisen erän. Ensimmäisen erän aloittanut pelaaja, pari tai joukkue aloittaa kaikki parittomat erät myös mahdollisen viimeisen ratkaisupelin.
7.8 Kts. myös 9. 01 pelin aloitus
Pelin kulku
8.1 Pelin aikana heittävän pelaajan takana tulee olla vähintään puoli metriä (50 cm) vapaata tilaa.
8.2 Lavafinaalissa pelaajat sekä pelaajia ohjaavat että valvovat lavatoimitsijat tulee sijoittaa siten, etteivät he estä muita pelaajia, yleisöä, toimitsijoita tai mahdollisia kameroita seuraamasta pelin kulkua.
8.3 Kilpailupelin aikana ainoastaan heittovuorossa oleva pelaaja saa keskustella taulutuomarin kanssa.
8.4 Vastustaja tai yleisö ei saa käyttäytymisellään häiritä heittovuorossa olevaa pelaajaa.
8.5 Pelaajalla on aikaa heittonsa suorittamiseen 45 sekuntia.
8.6 Heittovuoron katsotaan alkaneeksi, kun vastapelaaja on irrottanut tikkansa taulusta ja on palannut heittoviivan tai sen kuvitellun jatkeen taakse.
8.7 Taululta pois tuleva pelaaja ei saa häiritä heittovuoroaan aloittavaa pelaajaa.
8.8 Vuorossa oleva pelaaja on oikeutettu kysymään taulutuomarilta jo heittämäänsä tulosta ja/tai jäljellä olevaa pistemäärää milloin tahansa heittovuoronsa aikana. Taulutuomarin on vastattava selkeästi, paljonko pelaaja on heittänyt ja/tai paljonko hänellä on jäljellä. Taulutuomari ei saa neuvoa pelaajaa, kuinka peli laitetaan poikki.
8.9 Kaikki vastalauseet on tehtävä välittömästi taulutuomarille tai kilpailunjohtajalle, jonka tulee ratkaista asia tapahtumapaikalla. Myöhemmin tehtyä vastalausetta ei enää käsitellä.
8.10 Pelaajien on käytettävä järjestäjien mahdollisesti hankkimia tunnistimia koko kilpailun ajan.
8.11 Pari- ja joukkuepeleissä heittojärjestys säilyy erästä toiseen. Eli ensimmäisessä erässä ensimmäisenä heittänyt aloittaa parin/joukkueen jokaisen erän. Aloittajan ei tarvitse olla keskustaa heittänyt pelaaja.
8.12 Mikäli erän on aloittanut väärä pelaaja tai joukkue, ja virhe huomataan ennen erän loppua, mitätöidään väärillä vuoroilla suoritetut heitot. Mikäli virhe huomataan vasta erän loputtua, tulos jää voimaan ja peliä jatketaan oikeassa järjestyksessä.
8.13 Pelaajalla on oikeus pelin aikana yhteen enimmillään 3 minuutin aikalisään välineiden korjaamiseksi tai vaihtamiseksi niiden rikkouduttua pelitilanteessa.
01-pelin aloitus ja lopetus
9.1 Kilpailuissa jokainen peli pelataan suoralla aloituksella ja tuplalopetuksella, ellei kilpailujen säännöissä toisin määrätä.
9.2 Mikäli pelin lopettamiseksi tarvitaan 50 pistettä, häränsilmä lasketaan tupla 25:ksi.
9.3 Jos pelaaja heittää tulosta enemmän kuin hänellä on jäljellä, niin tulos mitätöidään ja voimaan jää se pistemäärä, joka pelaajalla, parilla tai joukkueella oli heittovuoron alkaessa.
9.4 Taulutuomarin ilmoitus pelin katkeamisesta (”poikki”) pätee vain, jos tikka on osunut vaadittavaan tuplaan, pysyy tuplassa, kunnes pelaaja sen itse irrottaa ja lopetus on matemaattisesti oikein. Poikkeuksena fyysinen este, jolloin tikat voi avustaja irrottaa.
9.5 SDL ei tunne “yhtä monen tikan”-sääntöä tai tasoittavaa heittovuoroa, vaan pelaaja, joka ensimmäisenä on saanut pelin lopettamiseen vaadittavan tuplan, on sen myös voittanut.
9.6 Tikkaa, joka heitetään vahingossa pelin jo lopettaneen tikan jälkeen, ei lasketa, vaan peli tuomitaan päättyneeksi.
9.7 Mikäli taulutuomari tuomitsee pelin poikkaistuksi, vaikka se ei sitä ole, saa pelaaja jatkaa heittoaan.
9.8 Jos pelaaja on jo ottanut em. tapauksessa tikat pois taulusta, laittaa taulutuomari jo heitetyt tikat mahdollisimman tarkasti takaisin tauluun, ja pelaaja saa suorittaa heittovuoronsa loppuun.
Krikettipelin lopetus
10.1 Pelin lopettamiseksi tarvitaan enemmän pisteitä kuin on vastustajalla.
10.2 Jos pelaajalla on pelipisteitä vähemmän kuin vastustajalla vaikka kaikki sektorit ovat ”kiinni”, peliä jatketaan, kunnes piste-ero on ratkennut tai erä päättyy tasan.
10.3 Peli voi päättyä tasan. Tällöin peli uusitaan samalla pelijärjestyksellä.
10.4 Muilta soveltuvin osin noudatetaan kohdan 7. pykäliä.
Harjoittelu kilpailupaikalla
11.1 Ennen pelin alkua pelaajilla on käytettävissään kuusi (6) harjoitustikkaa kilpailutauluun
11.2 Pelin aikana kaikenlainen heittoharjoittelu on kielletty niin kilpailu- kuin harjoittelu tauluun.
11.3 Harjoittelu on sallittua kilpailualueella, mutta käynnissä olevia pelejä ei saa häiritä. Harjoittelun ja kilpailutaulun väliin on jätettävä vähintään yksi pelitaulu, elleivät kilpailevat pelaajat muuta erikseen salli.
11.4 Lava- tai finaalitaululla harjoittelu on kiellettyä ennen lava- tai finaalipelien alkua.
Kilpailu
12.1 SDL ja sen alaiset jäsenyhdistykset (piirit ja seurat) järjestävät neljän tyyppisiä kilpailuja: kansainvälisiä kilpailuja (esim. Finnish Open), valtakunnallisia kilpailuja (esim. SM kisat, Suomen Cup, SM liiga, SDL:n myöntämät rankingkisat ja piirien myöntämät pienet rankingkisat), piirien myöntämiä rankingkisoja, piirien itsensä järjestämiä rankingkisoja, viikkokisoja ja muita viikkokisoihin verrattavissa olevia pienempiä kisoja.
12.2 Kansainvälisiin kisoihin saavat osallistua kaikki SDL:n kilpailulisenssin haltijat sekä ne ulkomaalaisetpelaajat, jotka edustavat liittoa, johon SDL:llä on viralliset suhteet.
12.3 Valtakunnallisiin kilpailuihin saavat osallistua kaikki SDL:n kilpailulisenssin haltijat (kilpailu- tai kertalisenssi, erityisehdot huomioitava).
12.4 SM-kilpailuissa, SM-liigassa ja Suomen Cupissa joukkueen pelaajien on kuuluttava samaan SDL:n alaiseen seuraan kilpailu- tai kertalisenssin omaavina pelaajina. Pelaaja voi heittää vain yhdessä joukkueessa per kilpailu. Ulkomaalaiset pelaajat voivat osallistua kilpailuun, mikäli edellä mainitut ehdot täyttyvät. Ulkomaalaiskiintiötä ei joukkueessa ole rajattu.
12.5 Viikkokilpailut ovat kaikille avoimia ja niihin voivat osallistua ilman voimassa olevaa kilpailulisenssiä kaikki halukkaat pelaajat noudattaen kisan ehtoja ja sääntöjä.
12.6 Kaikki SDL:n alaiset kilpailut pelataan suoralla cup-systeemillä, ellei kilpailu ilmoituksessa toisin mainita.
12.7 Jos pelaaja tai joukkue jää ilman kilpailunjärjestäjän lupaa pois palkintojenjakotilaisuudesta, niin palkinto jää kokonaan järjestäjän haltuun.
12.8 Pelaaja tai joukkue, joka ei pelaa kilpailua loppuun saakka menettää kaikki oikeutensa palkintoihin ko. kilpailussa.
Ilmoittautuminen
13.1 Kilpailuun osallistuvien pelaajien, joukkueiden ja parien on ilmoittauduttava kilpailuihin järjestäjän pyytämällä tavalla.
13.2 Kaikkien ennakkoilmoittautuneiden, jotka eivät ole peruneet ilmoittautumistaan ennen kisakutsussa ilmoitettua aikaa, tulee suorittaa ilmoittautumismaksu. Maksu peritään jälkikäteen eikä pelaaja saa osallistua mihinkään SDL:n alaiseen kilpailuun ennen kilpailumaksun suorittamista. Maksamaton maksu johtaa kurinpidollisiin toimiin, jotka kuvataan erillisissä kurinpitosäännöissä.
13.3 Pelaajan tulee ilmoittautua omalla nimellään ja vain kerran kuhunkin sarjaan.
13.4 Kilpailuun osallistuvilla kilpailulisenssipelaajilla on oltava tili Kisailu.net järjestelmässä. Pelaajalla saa olla vaan yksi tili. Henkilökohtaisiin kilpailuihin kilpailulisenssipelaajan on osallistuttava omalla kisailu.net tilillänsä.
13.5 Jos pelaaja, pari tai joukkue jää saapumatta kilpailuun ilman pätevää syytä, ja tästä aiheutuu järjestäjälle ylimääräisiä kustannuksia tai järjestelytyötä, on poisjäänyt velvollinen tämän korvaamaan. Ennakkoilmoittautuneen jääminen pois kilpailusta ilman järjestäjän lupaa katsotaan ylimääräiseksi järjestelytyöksi ja maksettu kisamaksu jää järjestäjälle.
Osanoton varmistus
14.1 Maksettu ilmoittautuminen on samalla osanotonvarmistus (rekisteröinti). Niihin sarjoihin, joihin ei makseta etukäteen, rekisteröinti tapahtuu järjestäjän ohjeiden mukaan. Pelkkä maksaminen ei riitä osallistumiseen, vaan ilmoittautuminen on tehtävä kilpailun järjestäjän edellyttämällä tavalla.
14.2 Mikäli kisassa edellytetään kilpailulisenssiä, on pelaaja velvollinen osoittamaan kilpailun vaatiman lisenssin.
14.3 Jos pelejä ei ole aikataulutettu ja käytäntönä on kuuluttaa kukin peli alkamaan, pelaajalla, parilla tai joukkueella on kolme (3) minuuttia aikaa ensimmäisestä kuulutuksesta saapua toimitsijapöydän tai oman heittotaulunsa ääreen, riippuen siitä, mikä on kisapaikan etukäteen ilmoitettu käytäntö. Samaa pelaajaa, paria tai joukkuetta kuulutetaan kilpailun alkaessa kolme kertaa, joissa ensimmäisen ja toisen kuulutuksen välin on oltava kolme (3) minuuttia. Kilpailun aikana pelaajaa, paria tai joukkuetta kuulutetaan kerran kilpailutaululle sekä tämän jälkeen tarvittaessa kerran toimitsijapöydän ääreen.
14.4 Jos pelien alkua ei ole etukäteen aikataulutettu, peli on aloitettava määrätyllä pelitaululla viimeistään 5 minuuttia edellisen pelin päättymisestä. Board Officer voi antaa uuden aloitusajan oman harkintansa mukaan tilanteen niin salliessa.
14.5 Kun käytetään board officereita eli kisavalvojia tai ottelut on selkeästi aikataulutettu etukäteen, kisakuulutuksia ei käytetä. Pelaajan on oltava viimeistään pelin ilmoitettuun aloittamisaikaan määrätyllä taululla. Jos aikataulutettu peliaika ylittyy, seuraava peli alkaa välittömästi edellisen pelin päättymisen jälkeen. Board officerilla on tässä tapauksessa mahdollisuus antaa 5 minuuttia lisäaikaa.
14.6 Pelaaja, pari tai joukkue, joka ei saavu valvontapöydän tai heittotaulun ääreen säädettynä aikana luovuttaa ja häviää ko. pelin ja menettää oikeuden osanotto- ja palkintomaksuihin. Päätöksen hylkäämisestä voi tehdä ainoastaan kilpailunjohtaja tai hänen valtuuttamansa toimitsijat (yleensä board officer). Luovutuksesta säädetään erikseen kurinpitomääräyksissä. Luovutus kilpailun aikana aiheuttaa tilanteen, jossa pelaaja ei hoida kirjaamisvelvollisuutta, josta määräykset kurinpitomääräyksissä. Luovutuksesta johtuvan kirjauksen järjestämisestä annetaan kisanjärjestäjille menettelyohje.
14.7 Jokaisella pelaajalla, parilla tai joukkueella on oikeus tietää, milloin seuraavan pelin on määrä alkaa. Pelaajan tai joukkueen on kuitenkin varauduttava muutoksiin pelin alkamisajan suhteen.
Lohkokaavio
15.1 Kisan toimitsijat tekevät lohkokaaviot, josta ilmenee pelijärjestys, 1. pelin aloittaja, 1. pelin taulutuomari, mahdolliset seuraavat pelit ja pelitulokset.
15.2 Kilpailun kulku on mahdollisimman tarkasti merkittävä lohkokaavioihin, jotta pelaajat ja yleisö voivat seurata kilpailun etenemistä. Lohkokaaviot on nähtävissä kilpailuorganisaation käyttämässä järjestelmässä (tai paperitulosteet seinällä, mikäli käytössä ei ole digikirjaus).
Arvonta
16.1 Lopullinen arvonta lohkokaavioihin tulee suorittaa yhdellä kertaa.
16.2 Arvonta tulee suorittaa siten, että varsinaisella 1. kierroksella ei enää ole vapaapelin saaneita pelaajia tai joukkueita.
16.3 SDL:n myöntämissä rankingkilpailussa pelaajien sijoittamisessa noudatetaan ohjeita kilpailun järjestelijälle dokumentin määriteltyjä ohjeita.
16.4 Piirien myöntämissä rankingkilpailussa järjestäjällä on oikeus sijoittaa pelaajia tai joukkueita esim. piirin omien sääntöjen mukaisesti.
16.5 Ilmoittautumisen jälkeen saa joukkuekilpailussa vaihtaa korkeintaan puolet joukkueen pelaajista, ei kuitenkaan arvonnan jälkeen, ellei kisakohtaisissa säännöissä ole muuta mainintaa tai ellei kilpailunjohtaja sitä erityisestä syystä salli.
Eettinen ohjeistus
17.1 Kilpailutoiminnassa noudatetaan reilun pelin periaatetta.
17.2 SDL:n kilpailutoimintaan osallistuva seura sitoutuu hoitamaan taloushallintonsa säädösten ja annettujen ohjeiden mukaisesti.
17.3 SDL, seurat, jäsenet ja pelaajat ovat sitoutuneet kulloinkin voimassa olevaan Suomen antidopingsäännöstöön ja World Darts Federationin dopingsäännöstöön sekä Euroopan Neuvoston dopingin vastaisen yleissopimuksen, pohjoismaisen antidopingsopimuksen sekä Suomen allekirjoittamien muiden kansainvälisten antidopingsopimusten mukaisiin sääntöihin.
17.4 Edellytyksenä kilpailuihin osallistumiseen on, että urheilijat noudattavat edellisessä kohdassa mainittuja dopingsääntöjä. Kaikkia urheilijoita, valmentajia ja toimitsijoita velvoitetaan tutustumaan heitä koskeviin dopingsääntöihin. Tiedot urheilussa kielletyistä dopingaineista ja -menetelmistä löytyvät SUEK:in vuosittaisesta julkaisusta ”Kielletyt ja sallitut lääkeaineet urheilussa”.
17.5 Minimirangaistukset dopingrikkomuksissa ovat: a) määräaikainen kilpailukielto (pääasiassa 2 vuotta ensimmäisestä dopingrikkomuksesta), b) elinikäinen kilpailukielto toistuvasta dopingrikkomuksesta sekä c) SUEK:in lausunnon perusteella varoitus.
17.6 Pelaajan tai toimitsijan on käyttäydyttävä niin, ettei hän menettelyllään tai epäurheilijamaisella käyttäytymisellä aiheuta huomauttavaa vahinkoa seuralleen, lajilleen tai urheilulle yleensä. Urheilija sitoutuu noudattamaan liiton kilpailutoimintaa ohjaavia sääntöjä ja kurinpitosääntöjä. Pelaaja tai toimitsija sitoutuu lisäksi noudattamaan kansainvälisiä ja kansallisia antidopingsääntöjä. Epäurheilijamaista käytöstä ovat mm. väkivalta, törkeä kielenkäyttö, epäasiallinen arvostelu, taulutuomarin harhautus tai arvostelu tai muu sääntöjen venyttäminen. Huijausta on mm. tuloksista etukäteen sopiminen tai muu kilpailun manipulointi. Lahjontaa on mm. tuomareiden, kilpakumppaneiden tai toimitsijoiden lahjominen tai sen yritys.
17.7 Kaikkien nautintoaineiden käyttö kilpailualueella, joka on järjestäjien toimesta selkeästi erotettu muusta oleskelualueesta, on kielletty.
17.8 Pelaajan tai toimitsijan on käyttäydyttävä siten, että tupakan, tupakkatuotteiden, huumeiden tai dopingaineiden käyttöä ei yhdistetä kilpailutilanteisiin.
17.9 Kaikki juniorisarjoissa pelaavat ovat täydellisessä alkoholikiellossa riippumatta siitä, mikä on juniorisarjan ikäraja. Kielto on voimassa, niin kauan kun pelaaja on mukana juniorisarjassa ja palkinnoille päässeillä siihen asti, kunnes palkinnot on jaettu.
17.10 Pelaajalla ei ole oikeutta itse tai edustajan kautta osallistua vedonlyöntiin omasta pelistä.
17.11 Joukkue, pari tai pelaaja, joka julkisesti osoittaa pelaavansa sopupeliä toisen joukkueen tai pelaajan kanssa voidaan asettaa jopa kahden vuoden pelikieltoon. (nk. litti) olkoon kelvoton osallistumaan Suomen Dartsliiton alaisiin kilpailuihin, kunnes SDL:n liittohallitus joukkueen, parin tai pelaajan tästä kiellosta vapauttaa, pääsääntöisesti vähintään kahden kilpailukauden ajan.
Taulutuomarointi (Kirjaamisvelvollisuus)
18.1 Kilpailuun osallistumiseen sisältyy aina kirjaamisvelvollisuus (taulutuomarointi). Kirjaamisvelvollisuuteen sisältyy sekä hävityn pelin laskeminen, että mahdollinen kirjausvuoro jo ennen omaa peliä. Perussääntö on, että hävinnyt pelaaja toimii taulutuomarina, sillä taululla, jolla on hävinnyt, mutta järjestäjällä on oikeus siirtää taulutuomari kirjaamaan toiselle taululle tai toiseen sarjaan kilpailun niin vaatiessa.
18.2 Ensimmäisen kierroksen taulutuomareina toimivat kunkin lohkon viimeinen vapaa kierroksella oleva pelaaja tai lohkon (voi olla myös kuviteltu 8 pelaajan lohko) kolmannen varsinaisen pelin alimmaisena oleva pelaaja”
18.3 Lohkofinaalien jälkeen jatkokaavion taulutuomarit tulevat siitä viimeisimpänä päättyneestä pelistä, josta jompikumpi osallistujista jatkopeliin tuli. Esimerkiksi jos lohkon 1 finaali päättyy ennen lohkon 2 finaalia niin taulutuomari tulee lohkosta 2 (hävinnyt). Samaa periaatetta noudatetaan jatkokaavion muissakin peleissä.
18.4 Pelaajalta tai joukkueelta, joka SDL:n alaisissa kilpailuissa ei täytä kirjaus (taulutuomarointi) velvollisuuttaan. Rikkeestä ilmoitetaan liiton toimihenkilöille erillisten kurinpitosääntöjen mukaisesti.
18.5 Poolissa kirjausvastuut on etukäteen määritetty peleihin ja heittäjien tulee seurata lohkokaaviota
18.6 Kirjaamisvelvollista peliä ei saa turhaan viivyttää (tupakointi jne.)
Kurinpitosääntö
19.1 Yksittäisessä kilpailussa päätäntävaltaa käyttää kilpailunjohtaja.
19.2 Kilpailunjohtaja tai hänen valtuuttamansa toimitsija voi hylätä pelaajan tai antaa huomautuksen tämän kilpailusäännön muiden kohtien mukaisesti.
19.3 Pelaajalla tai seuralla on aina oikeus valittaa kilpailunjohtajan rangaistuspäätöksestä liittohallitukselle.
19.4 Rikemaksuista, kirjallisista varoituksista ja kilpailukielloista päättää aina liittohallitus. Kilpailunjohtajan tulee raportoida tällaiseen mahdollisesti johtavista rikkeistä.
19.5 Määräykset on eritelty tarkemmin erillisissä kurinpitosäännöissä.
Pukeutuminen
20.1 Toimitsijoiden, pelaajien, parien ja joukkueiden tulee kiinnittää erityistä huomiota pukeutumiseensa ja kilpailuasusteidensa siisteyteen ja sopivuuteen sekä lainmukaisuuteen mm. vedonlyöntitoimistojen logoissa ja alaikäisten alkoholimainonnassa.
20.2 SDL:n alaisissa ja järjestämissä kansainvälisissä kilpailuissa, SM-kilpailuissa, SM liigan mestaruussarjassa ja miesten 1 divisioonassa, SDL:n myöntämissä rankingkilpailuissa ja piirinmestaruuskilpailuissa, tulee käyttää peliasusteena pelipaitaa (kts 20.2.1) sekä suoria housuja (golfhousut kelpaavat) tai hametta koko kilpailun ajan.
20.3 SM-liigan muissa sarjoissa (kts. 20.2), SDL:n alaisissa joukkuekilpailuissa sekä piirijärjestöjen välisissä peleissä tulee käyttää peliasusteena yhtenäistä pelipaitaa (kts 20.2.1) sekä pitkiä housuja tai hametta koko kilpailun ajan.
20.4 Peliasu koostuu pelipaidasta, pitkistä housuista tai hameesta sekä umpinaisista kengistä. Pelipaidassa on oltava pystykaulus. Hihat saavat olla lyhyet tai pitkät, mutta niiden tulee olla selvästi hihoiksi tunnistettavissa). T-paita voidaan poikkeuksellisesti hyväksyä, jos se on tehty joukkueelle kisaa varten yhtenäiseksi asuksi ja siinä on seuran tunnisteet.
20.5 Kenkien on peitettävä ja suojattava sekä jalkapohja että varpaat.
20.6 Kuumien olosuhteiden vallitessa kilpailunjohtajalla on oikeus keventää pukeutumiskoodia esim. hyväksymällä ns. golfshortsit tai -hameet.
20.7 Suorissa / Golfhousuissa ja hameissa ei saa olla päälle ommeltuja taskuja, tuplasaumoja eikä niittejä. Verryttely- ja salihousut ovat erikseen kielletty.
20.8 Näyttämö- ja TV-peleissä, palkintojenjaossa tai haastatteluissa pelaajien tulee käyttää järjestäjien vaatimaa peliasua. Taulutuomareiden ja palkintojenjakajien tulee kiinnittää huomiota pukeutumiseensa.
20.9 Mahdollisista poikkeusvaatimuksista vaatteissa ja asusteissa tulee ilmoittaa kilpailuilmoituksessa.
20.10 Pelaajalle on annettava aikaa asusteidensa vaihtamiseen ja/tai korjaamiseen. Mikäli hän ei suostu vaihtamaan asusteitaan kilpailunjohtajan määräyksestä, niin hänet suljetaan kilpailusta. Käynnissä olevaa peliä ei tämän takia keskeytetä, vaan korjaukset tehdään pelin päätyttyä.
20.11 Järjestäjällä on oikeus estää pelaajan osallistuminen peleihin, mikäli pukeutumisohjeita ei noudateta tai kilpailunjohtaja katsoo asun olevan epäsiisti.
Mainonta
21.1 Järjestäjällä on oikeus puuttua kilpailuun osallistuvien pelaajien, seurojen tai toimitsijoiden mainontaan asusteissa jms, parien tai joukkueiden mainontaan, mikäli se vahingoittaa kilpailun tukijaa tai se on kilpailujen arvolle epäsopivaa. Mainonnassa on kiinnitettävä erityistä huomioita lainmukaisuuteen mm. vedonlyöntitoimistojen logoissa ja alaikäisten alkoholimainonnassa.
Sääntöjen muuttaminen
22.1 Liittohallituksella on oikeus muuttaa sääntöjä tarvittaessa.
Sääntöjen päivityshistoria
24.04.2006 Edellinen sääntöversio tuotu uuteen dokumenttiin 13.11.2008 SM-kilpailuissa, SM-liigassa ja Suomen Cupissa Joukkueen pelaajien on kuuluttava samaan Suomen Dartsliiton (SDL) alaiseen kerhoon kilpailulisenssipelaajina ja pelaaja voi heittää vain yhdessä joukkueessa. Ulkomaalaiset pelaajat voivat osallistua kilpailuun, mikäli edellä mainitut ehdot täyttyvät. Ulkomaalaiskiintiöitä ei joukkueessa ole rajattu.
19.12.2008 Versio, jossa muutettu kohta hallituksen kokouksen päätöksellä
15.11.2008 SM-kilpailuissa, SM-liigassa ja Suomen Cupissa Joukkueen pelaajien on kuuluttava samaan Suomen Dartsliiton (SDL) alaiseen kerhoon ja pelaaja voi heittää vain yhdessä joukkueessa. Ulkomaalaiset pelaajat voivat osallistua kilpailuun, mikäli edellä mainitut ehdot täyttyvät. Ulkomaalaiskiintiöitä ei joukkueessa ole rajattu.
16.11.2009 Versio, jossa täydennetty sanalla ”kilpailulisenssipelaajina” hallituksen kokouksen päätöksellä
13.9.2015 Sääntöjen päivitys vastaamaan muuttuneita käytäntöjä. Lisätty huomioita koskien Board officerien eli kisavalvojien käyttöä. Tarkennuksia pelaajien sijoittamiseen sekä asusteita koskevaan lukuun.
29.5.2017 Lukujen järjestystä ja numerointia muutettu ja säännöt laajennettu koskemaan myös eDartsia. Useisiin kohtiin on myös tehty pienempiä muutoksia ja tarkennuksia.
5.2.2021 Kilpailuvaliokunnan pohdintojen mukaisia muutoksia ja täsmennyksiä useisiin kohtiin. 14.5.2021 Kommenttien (Jussila & Viinikka) pohjalta muutoksia ja täsmennyksiä.
17.3.2022 Täsmennys katkenneisiin kärkiin sekä lisäys kriketin kirjaamisesta 18.8.2023 Hallituksen päätös pari- tai joukkuepeliä ei voi aloittaa pelaamaan vajaalla.
19.8.2023 Golfhousut hyväksytään peliasuksi
4.6.2024 Liittohallitus hyväksyi säännöt. Päivitykset: Yleisesti päivitetty terminologiaa ja korjattu kirjoitusasua ja eDarts sääntökohdat poistettu ja eDarts säännöt julkaistaan erikseen. Tarkennettu kilpailusääntöjen viittaukset kurinpitosääntöihin. Kohdassa Taulun asennus ja heittoviiva – lisätty vaatimuksia korkeudelle ja suositus korkeus ja päivitetty kohta, miten viivan päältä heittäminen tuomaroidaan. Kohdassa Valaistus – poistettu erillinen lavafinaalin sääntökohta ”Lavafinaalissa tulee käyttää vähintään kahta valaisinta, joiden valaisuteho on riittävä.”, koska käytännössä ei tarvita kahta led valaisinta. Kohta Taulutuomari ja pistelasku – tämä nostettu omaksi kohdaksi ja täsmennetty toimintamalli sekä muutettu terminologia taulutuomariksi. Taulutuomari vastaa pistelaskuun liittyvien sääntöjen tulkinnasta. Kohdat Pelin aloitus, Pelin kulku, 01-pelin aloitus ja lopetus, Kriketin lopetus organisoitu uudelleen ja täsmennetty. Kohdassa Kilpailu – täsmennetty kilpailujen jaottelua ja täsmennetty osallistumisoikeuksia ja kilpailulisenssivaatimuksia. Kohdasta Osanoton varmistus – poistettu kertalisenssin osalta ”joka jää kokonaisuudessaan kilpailun järjestäjälle” peruste kilpailulisenssit ovat liiton ja kertalisenssit hankitaan liitolta Kisailu.Net kautta. Kohdasta Arvonta – poistettu ”Valtakunnallisissa SDLn myöntämissä tai järjestämissä kisoissa saman kerhon pelaajat eivät voi kohdata toisiaan karsintakierroksella. Muissa kisoissa kuten pienissä rankingkisoissa tai viikkokisoissa järjestäjä voi päättää miten saman kerhon pelaajien kanssa toimitaan.”. Kohdassa Eettinen ohjeistus – täsmennetty juniorisarjojen alkoholikieltoa. Kohta Taulutuomarointi (Kirjaamisvelvollisuus) – nostettu omaksi kohdakseen ja täsmennetty menettelytapa. Hyväksytty liittohallituksessa 4.6.2024