Search
Close this search box.

Liittohallituksen tiedote 27.6.2024

Suomen Dartsliiton liittohallitus on nykyisellä kokoonpanolla tehnyt töitä puoli vuotta. Olemme kokoontuneet kuusi kertaa ja aiheita kokouksissa on riittänyt. Seuraavan kerran hallitus kokoontuu syyskuussa ja sitä ennen hoitaa päätöksentekoa tarvittaessa.

Keväällä hallituksella on ollut listalla paljon käytännön asioita. Syksyllä päästään kiinni toiminnan suunnitteluun ja rakentamaan pidemmän aikavälin tavoitteita. Syyskokoukselle on tarkoitus saada mahdollisimman realistinen toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2025.

Toiminnanjohtajan raportointi hallitukselle

Toiminnanjohtajalta olemme saaneet kuukausittain raportteja toiminnasta ja taloudesta.  Taloustilanne liitossa alkaa vuosittain paranemaan kauden vaihtuessa, mutta tiukka talouslinja jatkuu. 

Toukokuun alun kokouksessa kävimme hallituksessa läpi ajatusta viestintäkoordinaattorin roolista. Viestintää hoitaa muutamia henkilöitä vapaaehtoispohjalta ja heidän työnsä tueksi on tarve löytää koordinoiva rooli. Toiminnanjohtaja kutsui vapaaehtoiset keskusteluun ja sovittiin tehtävän avaamisesta heinäkuussa hakuun.

Nostoja toiminnanjohtajan toukokuun raportista

  • Junioripäivä Rödan kotiluolassa keräsi 19 nuorta paikalle. Kim Viljanen, Uki Takkinen sekä Veijo Viinikka olivat paikalla. Päivän aikana käytiin heittoteknisiä asioita läpi Kimin ja Ukin toimesta. Veijo keskittyi pelin- ja pelaajien kunnioittamiseen sekä muutamiin psyykkisen valmennuksen teeseihin.  Lopuksi pelattiin tupla cup systeemillä tasoitus singelit. Wasa Darts Shop oli lahjoittanut jokaiselle osallistujalle tarvikepaketin. Tapahtuma sai loistavan vastaanoton ja jatkumoa on jo suunniteltu.
  • Uusia yhteistyötarjouksia on esitetty ja niiden osalta liitto tulee toteuttamaan avointa mallia ja avaa vuositasoiset sponsorointisopimukset avoimeen hakuun ja neuvottelumenettelyyn. 
  • Yhteistyö ulkopuolisen tapahtumajärjestäjän kanssa Helsinki International Darts Cup 1.12.2024, jossa liitto on mukana järjestämässä karsintaturnausta ja sen yhteydessä rankingkilpailua Ikaalisten kylpylässä 13. – 15.9.2024. Tämä kilpailu siirsi syksyllä liigakierroksen joulukuulle.
  • WDF World Masters pelataan lokakuussa Unkarissa ja Suomesta kutsuttu pelaajia, joille on suunnitelmissa kulukorvausta matkakuluihin.
  • Kisapaikkavalinta tehdään kokonaistaloudellisesti parhaan tarjouksen pohjalta, joten Suomen Cup ja A SM on Peurungalla. B SM kisapaikka tarjouksia on vielä tulossa, joten marraskuu 2024 kisapaikkapäätös tehdään arviolta elokuussa.
  • Toiminnanjohtaja lomailee 15.7-4.8.2024 välisen ajan. Liiton toimiston sähköposti office@darts.fi toimii yhteydenottokanavana loman ajan.

Muut huhti-kesäkuun aikana käsitellyt asiat

Huhtikuu liittohallituksessa meni tiiviisti kevätkokousvalmisteluun. Rankingpisteitä käsiteltiin 2.4.2024 ja päivitettiin mm. SM 501 AV vaihtoehtoiselle kisaksi sunnuntain pro sarjalle sekä rankingkilpailun B-sarjalle hieman korkeammat pisteet ja viikkopistefinaalista hieman alhaisemmat pisteet.

Sivuille on päivitetty päivitetyt tiedot Kilpailutoiminta -> Säännöt ja ohjeet -> Rankingpisteet

Touko-kesäkuussa käsittelyssä olivat kalenterit ja säännöt. Kilpailukalenteriin kisoja on tulossa runsaasti. Kalenteria tasapainotettiin keväällä siirtämällä A SM maaliskuulle. Lisäksi huomioitiin WDF kisat lähialueilla, joka oli 2023 syyskokouksessa hallitukselle esitetty toimenpide. Kevään 2025 kalenteri on alustava, sillä saamme varmennukset muutamaan kisaan vasta kesän jälkeen. Lisäksi odotamme kisahakemuksia joulukuun, helmikuun ja toukokuun kisoista.

Sääntöjen päivityksiä kaudelle 2024-2025, Kilpailutoiminta -> Säännöt ja ohjeet

–      Yleiset kilpailusäännöt + erilliset eDarts kilpailusäännöt

–      SM-Liigasäännöt

–      Kurinpitosäännöt

Sääntöjen muutoksista

SM-Liigassa säännöistä poistettiin vuosikohtaiset tiedot ja rakenne uudistettiin. Naisten mestaruussarjan ja avoimen 1 divisioonan pelimuodot muutettiin. Seuran joukkueiden järjestys tullaan lisäämään Kisailu.net joukkuelistaan – avoin sarja seura joukkue 1, joukkue 2 ja vastaavasti naisten sarjassa. Tuo joukkuejärjestys määrittää seuran joukkueiden välisten siirtosääntöjen logiikan, jossa kautta linjan ylemmästä joukkueesta alempiin joukkueisiin yksi per alemman tason joukkue ja alhaalta ylös vapaasti. Hallituksessa kantava ajatus muutoksessa oli, että parhaat pelaa eikä säännöissä tarvitsisi tehdä yksittäistapauksiin rajauksia tai poikkeamia. Pohdinnassa nousi esiin, että tämä siirtosääntö ohjaa joukkueiden pysyvyyteen. Tärkeimmät muutokset on kirjattu sääntöjen versiohistoriaan.

Yleisissä kilpailusäännöissä hyväksyttiin muutoksia termeihin ja täsmennyksiä sisältöön. Kaikki muutokset on kirjattu sääntöjen versiohistoriaan. Huomioitavaa on, että Suomessa yleisissä kilpailusäännöissä on joitakin kansainvälisiä (WDF) sääntöjä tiukempia määritelmiä. Nyt kesäkuun Finnish Openissa kävi ilmi, että nämä kansalliset erot on hyvä nostaa esiin seuraavassa sääntöjen päivitysversiossa. Erilliset eDarts kilpailusäännöt hyväksyttiin kesäkuun alun kokouksessa ja niihin on tulossa päivityksiä, kun uusi kansainvälinen kattojärjestö IDF saa säännöt hyväksyttyä.

Pääsääntöisesti osallistujat hoitavat asiat mallikkaasti ja se on hallituksen mielestä hieno asia. Mutta yleisten kilpailusääntöjen tarkastelun yhteydessä hallituksessa keskustelua aiheutti käytösrikkeistä luovutukset ja kirjaamatta jättäminen. Molemmista käytösrikkeistä syntyy haittaa kilpailun sujuvuudelle ja aiheuttavat lisäjärjestelyjä/-kuluja kilpailunjärjestäjälle. Nyt säännöissä tehtiin täsmennyksiä, joissa yleisistä kilpailusäännöistä siirrettiin kurinpitosääntöihin kirjaamatta jättäminen. Hallituksen hyväksymien päivitettyjen kurinpitosääntöjen mukaisesti sekä kirjaamatta jättämisestä että luovutuksesta ilman pakottavaa syytä liitto perii 50 euron rikemaksun. Mikäli pelaaja ei ole paikalla pelin alkamisajankohtana eli luovuttaa ilman perusteltua syytä ja samalla jättää kirjaamatta, molemmista käytösrikkeistä rangaistaan erikseen rikemaksulla.

Tiedote jaeltu yhteyshenkilöille sähköpostitse 28.6.2023

Seuraa toimintaamme somessa!

Anna palautetta alla
olevasta lomakkeesta